英语中考健康类题材阅读.完.作文
初一 其它 10235字 206人浏览 annie_li0528

健康类题材

一:阅读理解:

A

A new study shows that many American children who eat lots of fried(油炸的) food are getting heavier, and they are more likely to have an unhealthy body. Many 13 to 16-year-old children were studied over the past three years. It was found that those Children who ate more fried food also ate fewer fruit and vegetables, and they ate fried food too often. If they keep their bad habits during their growing-up, these children will be heavier and perhaps be easier to get ill.

Everyone wants to be healthy. What and how should children eat then?

First, children should be encouraged to eat less fried food and to eat more healthy family dinner.

Second, parents should teach their children to choose healthier food when eating out, and help them have a well-balanced diet to keep fit.

Third, children should eat regularly. It’s said that half of the children don’t eat a regular breakfast or any food in the morning.

In fact, good breakfast can keep the body strong and help children not to overeat later in the day. And at last, food must be cleaned and cooked properly.

1. Many _____ were studied over the past three years.

A. teenagers B. adults C. old people

2. The underlined words “gained more weight” probably means “ _____ ”.

A. became thinner B. grew fatter or heavier C. built up muscles

3. From this passage we know that _____ is important to keep healthy.

A. the favorite food B. enough sleep C. a regular breakfast

4. _____ ways of healthy eating are given to children in the passage.

A. Three B. Four C. Five

5. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Parents should give their children advice on healthy eating.

B. Half of the children have a well-balanced diet. C. Parents should ask their children to eat less food.

答案:

1. A。由第一段的“Many 13 to 16-year-old children were studied over the past three years. 十三到十六岁大的孩子……”得知应选teenagers 。

2. B。gained more weight 意为“增加体重”, 与B 项相符。

3. C。由最后一段的“In fact, good breakfast can keep the body strong. . . 事实上, 好的早餐能保持身体强壮……”可知答案。

4. B。文中给孩子们指出了四种健康饮食的方法, 与B 项相符。

5. A。由文中的第二条建议可知答案

B

In China, more and more middle school students are getting shorter sleeping time

than before.1._________ because they have much homework to do. Some homework is given by their teachers and some by their parents. Also 2._________. They are not careful enough while they do their homework, 3._________. Some students spend too much time watching TV or playing computer games. They stay up very late. Some students have to get up early every morning on weekdays to get to school on time by bus or by bike. 4.______.

Schools and parents should cut down some of the homework so that children can enjoy more than nine hours of sleep every night for their health. For children, we should make best use of our time. 5._________, we will find it much better for both our study and health.

答案:9.F B E D C

二:完形填空:

(一) other people’s cigarettes(香烟)? because their friends tell them that it’s cool. If teenagers are told that half of them will die before the age of 65 from smoking cigarettes, how can they still think it’s cool to smoke? the truth to teenagers about cigarettes. After watching the advertisements on TV or looking at the posters in which people ride horses or play in a rock band, young people advertisements. And often, the teenagers regret the decision to start smoking later in life. cigarettes kill more people than guns do, they probably will never start smoking.

1.A. from B. with

C. by D. to 2.A. produce B. devote C. cause

D. lead 3.A. facts B. information C. message

D. news 4.A. theirs B. their C. them

D. themselves 5.B. hard-working C. easy-going D. grown-up

6.A. never B . often C. sometimes D. always

7.A. need B. might C. must D. may

8.A. look up B. put up C. set up

D. give up 9.A. so B. although C. because

D. but 10A. what B. how C. why D. if

答案:

21.A 22.C 23.A 24.B 25.D 26.A 27.C

28.D 29.C 30.B

【解析】 试题分析:这篇短文主要介绍了吸烟对人们的身体有害。年轻人吸烟往往是受周围朋友或香烟广告的的影响。青少年需要知道香烟对他们的健康多么的有害。这有利于他们远离香烟。

21.考查动词及语境的理解。A. from 从„„B. with 和C. by 通过„„D. to朝„„你知道每天有人死于呼吸来自别人的香烟的烟雾吗?根据句意,故选A 。

22.考查形容词及语境的理解。A. produce 生产B. devote 奉献C. cause 造成,导致D. lead引导,香烟中含有43种可以致癌的物质,根据句意,故选C

23.考查形容词及语境的理解。A. facts 事实B. information 信息不可数拿出 C. message 信息可数名词D. news消息。如果吸烟者在他们年轻时了解了这些事实,可能他们就不会吸烟。these, 这些,后加可数名词复数,故选A 。

24.考查副词及语境的理解。A. theirs 名词性物主代词 B. their形容词性物主代词 C. them 宾格D. themselves他们自己,反身代词。大部分烟民是在他们是青少年时尝试的第一支烟。形容词性的物主代词修饰名词。故选B 。

25.考查形容词及语境的理解。A. out-going 外向的B. hard-working 勤奋的 C. easy-going 随和的D. grown-up长大的。通常情况下, 他们开始吸烟, 因为他们认为这让他们看起来更成熟。故选D 。

26.考查频率副词及语境的理解。A. never从不B. often经常C. sometimes有时D. always 总是,一直。香烟公司从来不对香烟的青少年说实话。故选A 。

27.考查情态动词及语境的理解。A. need 需要 B. might 可能C. must 必须D. may 可以根据上文描述,可知年轻人们常常认为吸烟肯定是酷的。故选C 。

28.考查名词及语境的理解。A. look up查阅B. put up 张贴C. set up 建立D. give up放弃。可悲的是一旦一个人开始吸烟, 香烟就很难戒掉,根据句意,故选D 。

29.考查动词及语境的理解。A. so所以B. although尽管 C. because 因为D. but 但是,大多数青少年开始吸烟是因为他们受到朋友或香烟广告的影响。根据句意,故选C 。

30.考查名词及语境的理解。A. what 什么 B. how怎样C. why 为什么D. if如果。青少年需要知道香烟对他们的健康多么的有害。根据句意,故选B 。

(二) 心理的)doctor from Beijing once said at an important meeting,“Now many young students can havebecome anxious(焦虑的people around them like their parents and classmates. Parents and teachers should care more about these problems.” student, a 14-year-old schoolgirl from Shanghai,was very afraid of exams. While she was reading the exam paper,she couldn’t think of of them won’t go and ask for help. Some think they will look stupid if they go to see a doctor. Others won’t talk about their secrets. ●Talk to your parents or teachers often.

●Take part in group activities.

●Try to get on well with the people around you.

●Go to see a doctor if you often feel unhappy.

1.A.problems B.questions C.troubles.

2.A. so B.because C.but

3.A.to communicate B. communicating C.in communicate

4.A well B. easily C.badly

5.A.laugh at B. looked at C. laughed at

6.A.worry B.worried C.worrying

7.A.Another B. Other C. Others

8.A.something B. anything C.everything

9.A. happy B. unhappy C.excited

10.A. At B.In C. By

参考答案

1.A 2.B 、 3.B 4.C 5.C 6.B 7.A

8.B 9.B 10.A

【解析】 试题分析:这篇短文主要介绍了心理学家马先生说现在许多的青年学生有心理上的问题,他介绍了两个学生的问题,在最后他给了青少年一些建议以解决心理上的问题。

1.考查名词及语境的理解。A.problems 问题,B.questions 疑问 C.troubles.麻烦。心理医生说现在许多青年学生在思想上有问题,根据句意,故选A 。

2.考查连词及语境的理解。A. so所以B.because 因为C.but 但是。一些学生变得焦虑因为他们不得不努力学习。根据句意,故选B.

3.考查动名词及语境的理解。A.to communicate动词不定式B. communicating分词

C.in communicate。其他的学生在和周围的人像父母和同学等交流有问题,have trouble doing sth,在做某事方面有问题,故选B 。

4.考查副词及语境的理解。A well副词,好B. easily容易地C.badly 糟糕地。一个来自西安的一个学生在学习方面做的很糟糕,根据句意,故选C 。

5.考查动词及语境的理解。A.laugh at嘲笑B. looked at 看„„ C. laughed at嘲笑,过去式。他认为老师和朋友经常嘲笑他,主句是过去时态从句用相应的过去时态,故选C 。

6.考查形容词及语境的理解。A.worry 担心B.worried 形容词C.worrying 分词。他那么的紧张和担忧,以至于一天晚上他没有告诉父母就离家出走了。根据上文,故选B 。

7.考查代词及语境的理解。A.Another 另一个,在原来的基础上再加一个B. Other其他的,后加名词复数,泛指其他的C. Others,代词,后面不加名词,泛指其他的。另一个学生,一个来自上海的女生害怕考试,根据上文已经举了一个例子,故选A 。

8.考查复合不定代词及语境的理解。something 某事,用于肯定句B. anything任何事,用于否定句或疑问句C.everything ,一切。当她阅读试卷时,她不能想起任何东西可写,根据该句是否定句,故选B 。

9.考查形容词及语境的理解。A. happy高兴的B. unhappy不高兴的C.excited 感到兴奋的。根据上文可知他们经常感到担心和不高兴,故选B 。

10.考查介词及语境的理解。A. At 在几点钟 B.In在„„,后加时间段C. By

在„„之前。在会议结束之前,马先生给学生们提供了一些好的主意。根据句意,故选C.

三.作文:

典型例句

1. It is very important to keep healthy。

2. How can we keep healthy?

3. We can't go to sleep too late. We can't get up too late。

4. We should eat the food healthily。

5. We should do more exercise。

6. Last Tuesday I got a cold and had a pain in my head。

7. I didn't feel like eating anything。

8. I decided to see the doctor。

9. In the doctor's office, the doctor looks over me carefully。

10. He said :"Nothing serious." And he told me to take a rest and drink more water。

11. A nurse gave me an injection. It was a little painful。

12. The doctor asked me to take the medicine three times a day。

13. A few days later, I felt better. From then on I believe that keeping healthy is the most important thing in the world。

例文(一)

1、 根据图示,简要介绍一下如何才能保持健康,并展开想象,适当发挥。要求:

词数80左右。短文开头已给出,不计入总词数。

参考答案 All of us want to be healthy. First,we should get enough sleep during the night. We can go to bed early and get up early. Staying up late is bad for our health. Second, we must have the right kinds of food. We should eat more fruit and vegetables and less meat. We should drink a lot of water. We should have healthy eating habits. Third, we should do more exercise to build up our bodies. Finally, we should wash hands before meals and brush our teeth twice a day. If we don’t feel well, we should go to see the doctor at once.

例文(二)

2. 卫生健康饮食:健康一直是人们关注的问题我校要举行以“关爱健康”为题的主题班会, 请根据下表内容谈谈你的看法, 写一篇80字左右的演讲槁。

保持健康的重要性 保持健康的方法 保持健康的结论 (你的看法?)

1. 多吃水果蔬菜保持饮食平衡避免含糖高脂肪高的食物2. 多锻炼健身强体;

3. 鄙弃不良习惯

(你的看法?)

How to stay our health /fit?

范文1: Dear boys and girls :

I’m talking about / Here is my advice about how to keep health/fit? As a middle school student first you’d better do more exercise such as playing ball games running swimming and jumping rope(绳子). Then you should pay attention to your diet or meals Don’t eat too much meat and sugar but more vegetables and fruit. Third you need enough sleep or rest . Next keep yourself happy. As people often say smiling makes younger. Last you mustnˊt drink wine or smoke .They are bad for your health. That is my advice .I hope you are healthy and enjoy your life. Thank you bye!

范文2:Dear boys and girls:

I’m talking about / Here is my advice about how to keep health/yfit? Today many teenagers are unhealthy because they do less exercise eat more junk food isn’t enough time to sleep. If we keep fit we must keep taking exercises every day .Eat lots of fruit and vegetables .Sleep for about 8 hours a night. Stay away from

cigarettes/smoking/drugs(毒品) .Early to bed early to rise/get up .Breathe (呼吸)the fresh air in the open air. Keep happy every day. That is my advice. I hope you are healthy and enjoy your life.